Suomen Paralympiakomitea

Suomen Parajääkiekkoliigan sarjasäännöt

KAUSI 2022-2023

Nämä sarjasäännöt ovat voimassa kaudella 2022–2023 Suomessa pelattavassa  Suomen Parajääkiekko liigassa. Säännöt on vahvistettu Suomen Paralympiakomitea ry:n parajääkiekon lajijaostossa. Sarjasääntöjen tarkoituksena on mahdollistaa laadukas ja monipuolinen parajääkiekon sarjatoiminta.

Lisätiedot: Parajääkiekon lajivastaava Petri Räbinä, petri.rabina@paralympia.fi

Sisällys

1 Pelivuosi
2 Sarjajoukkueet
3 Joukkueiden kokoonpanot
4 Ilmoittautuminen
5 Pelaajasiirrot ja uudet pelaajat
6 Pelaajakohtainen pelipassi
7 Turnauksen järjestäminen
8 Turnauksesta ilmoittaminen
9 Ottelujärjestys turnauksissa
10 Joukkueiden paremmuusjärjestys
11 Turnaus jury
12 Tuomarit ja toimitsijat turnauksissa
13 Erimielisyydet
14 Turnauspöytäkirjojen toimittaminen ja tiedottaminen
15 Sääntöjen voimassaolo

SARJASÄÄNNÖT

1. Pelivuosi
Pelivuosi alkaa 1.8.2022 ja päättyy 31.7.2023. Se jakaantuu syys- ja kevätkausiin, joiden aikana pelataan kaikki sarjaturnaukset.

2. Sarjajoukkueet
a) Liigaan tulee ilmoittautua vähintään neljä (4) joukkuetta.
b) Liigaan ilmoittautuvan seuran pitää olla Paralympiakomitean jäsen.

3. Joukkueiden kokoonpanot
a) Joukkueen jäseniä ovat joukkueenjohtaja(t), valmentaja(t), huoltaja(t) ja pelaajat.
b) Joukkueet liigassa voivat olla mies-, nais- tai sekajoukkueita. Myös luokittelemattomat pelaajat hyväksytään sarjaan. Kaikkia pelaajia koskee samat säännöt riippumatta siitä, onko luokitteluun oikeuttava vamma tai ei. Joukkueiden pelaajamäärää ei ole rajoitettu.
c) Liigan joukkueeseen hyväksytään pelaajia, jotka joukkueet nimeävät pelaajikseen.
d) Liigaan ilmoittautuneen joukkueen on myös nimettävä joukkueelle valmentaja. Valmentajana voi toimia myös joukkueen pelaaja.

4. Ilmoittautuminen
a) Liigaan ilmoittautuneet joukkueet sitoutuvat ilmoittautuessaan osallistumaan 3 sarjaturnauksen + Sisu cup:iin kauden aikana. Ilmoittautuminen sarjaan tulee tehdä toukokuun 15. päivään mennessä.
b) Joukkueen yhteyshenkilön tulee lähettää täydellinen lista joukkueeseen kuuluvista henkilöistä elokuun 15pv. mennessä (nimi, syntymäaika, pelinumero)
c) Jos joukkue jää pois yhdestä ottelusta, ottelun tulokseksi julistetaan 5-0.
d) Liigaan ilmoittautuneista pidetään joukkue- ja jäsenluetteloa.

5. Pelaajasiirrot ja uudet pelaajat
a) Pelaajan edustusoikeus on siinä joukkueessa, johon hänet on luetteloitu ennen sarjakauden alkua. Listalle voi lisätä uusia pelaajia kauden aikana, mutta listalta ei voi poistaa sinne kauden alussa nimettyjä pelaajia. Seurasiirto on mahdollinen SM-sarjaa pelaavien seurojen yhteisestä sopimuksesta. Siirtoa pitää hakea sarjavastaavilta (Härkälä, Räbinä) vähintään viikkoa ennen turnausta.
b) Joukkue voi käyttää turnauksessa sarjaan ilmoittamatonta pelaajaa, esim. uusi pelaaja. Tästä tulee ilmoittaa sarjavastaavalle sähköpostilla vähintään (1) viikko ennen turnausta, jossa pelaajaa käytetään. Pelaaja voi käydä yhdessä turnauksessa ja sen jälkeen hänet on kirjattava joukkueen pelaajaksi, mikäli hän haluaa jatkaa pelaamista.
c) Turnauskohtainen pelaajasiirto on mahdollinen, jos joukkueelta puuttuu pelaajia. Siirrosta päättää turnauksen jury.
d) Ulkomaalaiset pelaajat – nimettävä 31.1. 2023 mennessä, max. 2 pelaajaa/ joukkue, joista vain toinen voi olla miesten maajoukkue pelaaja tai siihen rinnastettavissa oleva.

6. Pelaajakohtainen pelipassi
a) Jokaisen liigassa pelaavan pelaajan on ennen pelivuoden alkua maksettava pelaajakohtainen pelipassimaksu. Kauden 2022-2023 pelipassin hinta on 30€ ja kertapelipassi 10€/ turnaus. Kertapelipassin voi ostaa vain yhden kerran.
Vakuutus on vapaaehtoinen, vakuutuksen voi hankkia suomisportin kautta, joka maksaa 90€/kausi. Lisätietoja vakuutuksesta jaoston sihteeriltä.
b) Kun uusi pelaaja nimetään joukkueeseen vasta kauden aikana, on pelipassi hankittava ennen turnausta, johon pelaaja osallistuu ensimmäisen kerran. Kuitti suoritetusta maksusta on pyydettäessä esitettävä turnausjohtajalle ennen ensimmäistä ottelua.
c) Jos pelipassia ei ole maksettu, pelaajalla ei ole pelioikeutta turnauksessa. Epäselvissä tapauksissa pelaajalla on näyttövelvollisuus (kuitti) maksun suorittamisesta.
(Suomen Paralympiakomitea ry ei vastaa liigaan osallistuvien pelaajien ja muiden henkilöiden kuluista eikä vakuuttamisesta. Suomen Paralympiakomitea ry suosittelee, että jokainen pelaaja hankkisi tapaturmavakuutuksen, joka kattaisi SM-sarjaturnauksissa tapahtuneet mahdolliset tapaturmat.)

7. Joukkueiden turnausmaksut
Joukkueiden turnausmaksut on 100€/ turnaus. Turnausmaksu on maksettava turnausjärjestäjän ilmoittamalle tilille 2 viikkoa ennen turnausta. Turnausmaksu on kaksinkertainen, jos maksua ei ole maksettu ajoissa.

8. Turnauksen järjestäminen
a) Liigassa järjestetään 5 turnausta.
b) Sarjaan osallistuvat seurat järjestävät turnaukset ja osallistuvat jäämaksuihin turnausmaksulla.
c) Pelijärjestelmä turnauksissa: liite, jossa voittanut joukkue saa 3 pistettä, tasapelissä 1 pistettä ja hävinnyt 0 pistettä.
d) Ottelut pelataan kansainvälisten parajääkiekkosääntöjen mukaisesti. Kuitenkin peliaika on 2*15 min ja pelaajien luokittelua ei vaadita.
e) Turnauksien ajankohdat ja vastuut:
22.10.2022 Tikkakoski, osallistuvat joukkueet: Sisu, TPS, KKP
17.12.2022 Riihimäki, osallistuvat joukkueet: Kiekko-Nikkarit, TPS, Sisu
29.1.2023 Oulu, osallistuvat joukkueet: KKP, Sisu, Kiekko-Nikkarit
11.3.2023 Turku, osallistuvat joukkueet: TPS, Kiekko-Nikkarit, KKP
25.-26.3.2023 Sisu Cup, osallistuvat joukkueet: Sisu, Kiekko-Nikkarit, TPS, KKP
f) Turnausjärjestäjän tulee lähettää omasta turnauksesta tiedote oman paikkakuntansa tiedotusvälineille mm. paikallislehdet jne. , sekä Paralympiakomitean tiedottajille. Näin saadaan lajille lisää näkyvyyttä omalla alueella ja sitä kautta voi mahdollisesti tulla myös uusia pelaajia.
h) Järjestävä seura vastaa tuomareitten hankinnasta turnaukseen yhdessä Paralympiakomitean kanssa.

9. Turnauksesta ilmoittaminen
Turnauksen järjestäjä lähettää turnauskutsun osallistuville joukkueille viimeistään kuukautta ennen turnausta. Ottelukutsussa on mainittava ottelupaikka ja otteluohjelma aikatauluineen sekä tarvittava opastus pelipaikalle.

10. Ottelujärjestys turnauksissa
Noudatetaan etukäteen tehtyä turnausohjelmaa (liite). Lisäksi kotiturnauksessa kotijoukkue pelaa 1. ja 3. ottelut. Otteluohjelma koko kaudelle julkaistaan ennen kauden alkua.

11. Joukkueiden paremmuusjärjestys
Mestari ratkeaa kolminkertaisen sarjan jälkeen. Sijoitukset määräytyvät seuraavasti: 1. Pisteet 2. Lohkon otteluiden maaliero 3. Lohkon otteluiden tehdyt maalit 4. Keskinäisten otteluiden pisteet 5. Keskinäisten otteluiden maaliero 6. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit 7. lohkon rangaistusminuutit 8. Arpa

12. Turnaus jury
a) Kuhunkin turnaukseen on asetettava jury, joka tarkistaa pelaajien edustuskelpoisuudet ja ratkaisee turnausta koskevat kiistat riitaosapuolia kuultuaan.
b) Juryn kokoonpano on:
· turnauksen järjestäjän edustaja
· vastaava tuomari (toimii juryn puheenjohtajana)
· pelaajien edustaja (vierailevista joukkueista 1 pelaaja)
c) Protestimaksu on 50€, joka tulee suorittaa protestia jätettäessä käteisellä. Protestimaksu palautetaan joukkueelle, jos protesti hyväksytään. Muussa tapauksessa maksu siirtyy jaoston kautta parajääkiekkotoiminnan kehittämiseen.
d) Juryn tulee toimittaa tarvittaessa kirjallinen raportti parajääkiekon lajijaostolle.

13. Tuomarit ja toimitsijat turnauksissa
Tuomareina liigassa käytetään jääkiekkotuomareita. Jokainen turnausjärjestäjä hankkii turnaukseen tarvittavat toimitsijat.
Suomen Paralympiakomitea ry vastaa tuomareiden ottelu-, matka-, majoitus- ja ruokailukuluista liigan sarjaturnauksen osalta.

14. Erimielisyydet
a) Ylintä päätösvaltaa tässä sarjajärjestelmässä käyttää Paralympiakomitea.
b) Se nimeää parajääkiekkojaoston, jonka tehtävänä on ratkaista sarjasäännöistä syntyneet tulkintakiistat, tai menettelyt, joita ei ole määritelty kansainvälisissä parajääkiekon-säännöissä. Parajääkiekkojaosto myöntää turnausten järjestämisoikeudet seuroille.
c) Sarjaan ilmoittautuneen joukkueen kaikki toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat noudattamaan Paralympiakomitean kurinpitosääntöjä sekä antidoping- ja eettisen toiminnan ohjelmaa, Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen (SUEK) antidopingsääntöjä sekä reilun pelin sääntöjä.
Paralympiakomitean säännöstöt osoitteesta www.paralympia.fi
SUEK.n säännöstöt osoitteesta www.suek.fi .

15. Turnauspöytäkirjojen toimittaminen ja tiedottaminen
Sarjaturnauksen jälkeen turnausjärjestäjän tulee toimittaa kaikki turnauksen ottelupöytäkirjat kahden (2) päivän kuluessa turnauksen päättymisestä lajipäällikölle. Ottelupöytäkirjoissa tulee aina käydä ilmi otteluissa pelanneiden pelaajien nimet ja pelinumerot. Otteluiden tulokset julkaistaan @paraleijonat-sivustolla ja paraleijonat.fi
SM-turnauksen järjestäjän on toimitettava ottelutulokset eräpisteineen sähköpostitse välittömästi turnausten päätyttyä STT:lle, Ylen teksti-tv:lle, Suomen Paralympiakomitea ry:lle:
lauri.jaakkola@paralympia.fi sekä lajipäällikölle.

STT-Lehtikuva TEKSTI-TV
toimitus@stt-lehtikuva.fi yle.urheilu@yle.fi
puh. (09) 6958 1263 puh. (09) 1480 4597 ja (09) 1480 4599

VAU ry
Lauri Jaakkola , tiedottaja Markku Hirvelä
lauri.jaakkola@paralympia.fi markku.hirvela@elisanet.fi

16. Sääntöjen voimassaolo
Näiden sääntöjen vahvistamisesta ja niihin tehtävistä muutoksista sekä muista sarjoihin liittyvistä näissä sarjamääräyksissä mainitsematta olevista asioista päättää Suomen Paralympiakomitea ry:n parajääkiekon lajijaosto, joka on oikeutettu antamaan sääntöjen soveltamiseen tarvittavat määräykset.

 

Suomen Paralympiakomitea

Liite 1 Sarjaohjelma ja säännöt 2022-2023

Sarjaohjelma ja säännöt
Sarjan rakenne/turnaukset:
Sisu Cupissa pelataan perinteiseen tapaan kahtena päivänä ja siellä mukana kaikki joukkueet. Muut turnaukset pelataan kolmella joukkueella. Turnaukset pelataan seuraavasti:

Tikkakoski 22.10.2022, osallistuvat joukkueet: Sisu, TPS, KKP
1. Sisu – KKP
2. KKP – TPS
3. TPS – Sisu

Riihimäki 17.12.2022, osallistuvat joukkueet: Kiekko-Nikkarit, TPS, Sisu
4. Kiekko-Nikkarit – TPS
5. TPS – Sisu
6. Sisu – Kiekko-Nikkarit

Oulu 29.1.2023, osallistuvat joukkueet: KKP, Sisu, Kiekko-Nikkarit
7. KKP – Sisu
8. Sisu – Kiekko-Nikkarit
9. Kiekko-Nikkarit – KKP

Turku 11.3.2023, osallistuvat joukkueet: TPS, Kiekko-Nikkarit, KKP
10. TPS – Kiekko-Nikkarit
11. Kiekko-Nikkarit – KKP
12. KKP – TPS

Sisu Cup 25.-26.3.2023, osallistuvat joukkueet: Sisu, Kiekko-Nikkarit, TPS, KKP
13. Sisu – KKP
14 Kiekko-Nikkarit – TPS
15. Sisu – Kiekko-Nikkarit
16. TPS – KKP
17. KKP – Kiekko-Nikkarit
18. TPS – Sisu
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Yhtenä päivänä pelattavassa turnauksessa tulee kaksi peliä per joukkue. Jääaika 1h20min/peli.
Peliaika 2*15 minuuttia. Voitetusta ottelusta 3p, tasapelistä 1p.

Finaaliparit ratkeavat kolminkertaisen sarjan jälkeen. Sijoitukset määräytyvät seuraavasti: 1. Pisteet 2. Lohkon otteluiden maaliero 3. Lohkon otteluiden tehdyt maalit 4. Keskinäisten otteluiden pisteet 5. Keskinäisten otteluiden maaliero 6. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit 7. lohkon rangaistusminuutit 8. Arpa