Suomen Paralympiakomitea

Suomen Parajääkiekkoliigan sarjasäännöt

KAUSI 2023-2024

Nämä sarjasäännöt ovat voimassa kaudella 2023–2024 Suomessa pelattavassa Suomen Parajääkiekko liigassa. Säännöt on vahvistettu Suomen Paralympiakomitea ry:n parajääkiekon lajijaostossa. Sarjasääntöjen tarkoituksena on mahdollistaa laadukas ja monipuolinen parajääkiekon sarjatoiminta.

Lisätiedot: Parajääkiekon lajivastaava Petri Räbinä, petri.rabina@paralympia.fi

Sisällys

1 Pelivuosi
2 Sarjajoukkueet
3 Joukkueiden kokoonpanot
4 Ilmoittautuminen
5 Pelaajasiirrot ja uudet pelaajat
6 Pelaajakohtainen pelipassi
7 Joukkueiden turnausmaksut
8 Turnauksen järjestäminen
9 Turnauksesta ilmoittaminen
10 Ottelujärjestys turnauksissa
11 Joukkueiden paremmuusjärjestys
112Turnaus jury
13 Tuomarit ja toimitsijat turnauksissa
14 Erimielisyydet
15 Turnauspöytäkirjojen toimittaminen ja tiedottaminen
16 Sääntöjen voimassaolo

SARJASÄÄNNÖT

1. Pelivuosi

Pelivuosi alkaa 1.8.2023 ja päättyy 31.7.2024. Se jakaantuu syys- ja kevätkausiin, joiden aikana pelataan kaikki sarjaturnaukset.

2. Sarjajoukkueet

Liigaan ilmoittautuvan seuran pitää olla Paralympiakomitean jäsen.  

3. Joukkueiden kokoonpanot

a) Joukkueen jäseniä ovat joukkueenjohtaja(t), valmentaja(t), huoltaja(t) ja pelaajat.

b) Joukkueet liigassa voivat olla mies-, nais- tai sekajoukkueita. Myös luokittelemattomat pelaajat hyväksytään sarjaan. Kaikkia pelaajia koskee samat säännöt riippumatta siitä, onko luokitteluun oikeuttava vamma tai ei. Joukkueiden pelaajamäärää ei ole rajoitettu.

c) Liigan joukkueeseen hyväksytään pelaajia, jotka joukkueet nimeävät pelaajikseen.

d) Liigaan ilmoittautuneen joukkueen on myös nimettävä joukkueelle valmentaja. Valmentajana voi toimia myös joukkueen pelaaja.

4. Ilmoittautuminen

a) Liigaan ilmoittautuneet joukkueet sitoutuvat ilmoittautuessaan osallistumaan 4 sarjaturnaukseen kauden aikana (kolme alkusarjan turnausta ja finaaliturnaus). Ilmoittautuminen sarjaan tulee tehdä 15.9.2023. päivään mennessä.

b) Joukkueen yhteyshenkilön tulee lähettää täydellinen lista sarjaan osallistuvista pelaajista syyskuun 15pv. mennessä os. rabina@paralympia.fi . Lajivaliokunnan määräämät henkilöt valmistelevat pelattavan kauden joukkueet (seurasiirrot). Joukkuelistat lähetetään joukkueiden yhteyshenkilölle sekä sarjavastaaville (Härkälä, Räbinä) syyskuun 30. pv. mennessä hyväksyttäväksi. Joukkueen yhteyshenkilöillä on 7 päivää aikaa hyväksyä ehdotetut seurasiirrot (joukkueet).

c) Jos joukkue jää pois yhdestä ottelusta, ottelun tulokseksi julistetaan 5-0.

d) Liigaan ilmoittautuneista pidetään joukkue- ja jäsenluetteloa.

5. Pelaajasiirrot ja uudet pelaajat

a) Pelaajan edustusoikeus on siinä joukkueessa, johon hänet on luetteloitu ennen sarjakauden alkua. Listalle voi lisätä uusia pelaajia kauden aikana, mutta listalta ei voi poistaa sinne kauden alussa nimettyjä pelaajia. Seurasiirto on

mahdollinen SM-sarjaa pelaavien seurojen yhteisestä sopimuksesta. Siirtoa pitää hakea sarjavastaavilta (Härkälä, Räbinä) vähintään viikkoa ennen turnausta.

b) Joukkue voi käyttää turnauksessa sarjaan ilmoittamatonta pelaajaa, esim. uusi pelaaja. Tästä tulee ilmoittaa sarjavastaaville sähköpostilla vähintään (1) viikko ennen turnausta, jossa pelaajaa käytetään. Pelaaja voi käydä yhdessä turnauksessa ja sen jälkeen hänet on kirjattava joukkueen pelaajaksi, mikäli hän haluaa jatkaa pelaamista.

c) Turnauskohtainen pelaajasiirto on mahdollinen, jos joukkueelta puuttuu pelaajia. Siirrosta päättää turnauksen jury.

d) Ulkomaalaiset pelaajat – nimettävä 31.1.2024 mennessä, max. 2 pelaajaa/ joukkue, joista vain toinen voi olla miesten maajoukkuepelaaja tai siihen rinnastettavissa oleva. Ulkomaalaisen pelaajan tulee osallistua vähintään yhteen alkusarjan turnaukseen, jotta hänellä on pelioikeus finaaliturnauksessa.

6. Pelaajakohtainen pelipassi

a) Jokaisen liigassa pelaavan pelaajan on ennen pelivuoden alkua maksettava pelaajakohtainen pelipassimaksu. Kauden 2023-2024 pelipassin hinta on 30€ ja kertapelipassi 10€/ turnaus. Kertapelipassin voi ostaa vain yhden kerran.

Vakuutus on vapaaehtoinen, Paralympiakomitean neuvotteleman vakuutuksen voi hankkia suomisportin kautta, hinta 110€/kausi.   Vakuutuksen voimassaoloaika on sama kuin pelikausi. Lisätietoja vakuutuksesta jaoston sihteeriltä Petri Räbinältä.

Paran tapaturmavakuutus 110€ (Suomi Sport) jatkuu automaattisesti, jos vakuutus on maksettu elokuussa, mutta katkeaa jos vakuutus maksetaan myöhässä, ja astuu voimaan vasta maksupäivän seuraavasta päivästä. Vakuutuksen kaudelle 1.8.2023 – 31.7.2024 voi ostaa vasta elokuun alusta alkaen samoin kuin pelipassin.

b) Kun uusi pelaaja nimetään joukkueeseen vasta kauden aikana, on pelipassi hankittava ennen turnausta, johon pelaaja osallistuu ensimmäisen kerran. Kuitti suoritetusta maksusta on pyydettäessä esitettävä turnausjohtajalle ennen ensimmäistä ottelua.

c) Jos pelipassia ei ole maksettu, pelaajalla ei ole pelioikeutta turnauksessa. Epäselvissä tapauksissa pelaajalla on näyttövelvollisuus (maksutosite) maksun suorittamisesta.

(Suomen Paralympiakomitea ry ei vastaa liigaan osallistuvien pelaajien ja muiden henkilöiden kuluista eikä vakuuttamisesta. Suomen Paralympiakomitea ry suosittelee, että jokainen pelaaja hankkisi tapaturmavakuutuksen, joka kattaisi SM-sarjaturnauksissa tapahtuneet mahdolliset tapaturmat.)

7. Joukkueiden turnausmaksut 

Joukkueiden turnausmaksut on 150€ 1-päivän turnaus/ 200€ 2-päivän turnaus.  Turnausmaksu on maksettava turnausjärjestäjän ilmoittamalle tilille 2 viikkoa ennen turnausta. Turnausmaksu on kaksinkertainen, jos maksua ei ole maksettu ajoissa. Finaaliturnauksen järjestäjänä toimii Paralympiakomitea.

8. Turnauksen järjestäminen

a) Liigassa järjestetään 3 alkusarjan turnausta ja finaaliturnaus.

b) Sarjaan osallistuvat seurat järjestävät turnaukset ja osallistuvat jäämaksuihin turnausmaksulla.

c) Pelijärjestelmä turnauksissa: liite, jossa voittanut joukkue saa 3 pistettä, tasapelissä 1 pistettä ja hävinnyt 0 pistettä.

d) Ottelut pelataan kansainvälisten parajääkiekkosääntöjen mukaisesti. Peliaika on 2*15 min. Pelaajien luokittelua ei vaadita.

e) Turnauksien ajankohdat ja vastuut:

3.12.2023 Laukaa, osallistuvat joukkueet: Sisu, Kiekko-Nikkarit, TPS

16.12.2023 Riihimäki, osallistuvat joukkueet: Kiekko-Nikkarit, TPS, Sisu

00.3.2024 Turku, osallistuvat joukkueet: TPS, Sisu, Kiekko-Nikkarit

20-21.4.2024 Finaaliturnaus Vierumäki, osallistuvat joukkueet: Sisu, Kiekko-Nikkarit, TPS

f) Turnausjärjestäjän tulee lähettää omasta turnauksesta tiedote oman paikkakuntansa tiedotusvälineille mm. paikallislehdet jne. , sekä Paralympiakomitean tiedottajille. Näin saadaan lajille lisää näkyvyyttä omalla alueella ja sitä kautta voi mahdollisesti tulla myös uusia pelaajia.

h) Järjestävä seura vastaa tuomareitten hankinnasta turnaukseen yhdessä Paralympiakomitean kanssa.

9. Turnauksesta ilmoittaminen

Turnauksen järjestäjä lähettää turnauskutsun osallistuville joukkueille viimeistään kuukautta ennen turnausta. Ottelukutsussa on mainittava ottelupaikka ja otteluohjelma aikatauluineen sekä tarvittava opastus pelipaikalle.

10. Ottelujärjestys turnauksissa

Noudatetaan etukäteen tehtyä turnausohjelmaa (liite). Lisäksi kotiturnauksessa kotijoukkue pelaa 1. ja 3. ottelut. Otteluohjelma koko kaudelle julkaistaan ennen kauden alkua.

11. Joukkueiden paremmuusjärjestys

Runkosarjan sijoitukset määräytyvät kolmenkertaisen sarjan jälkeen. Sijoitukset määräytyvät seuraavasti: 1. Pisteet 2. runkosarjan otteluiden maaliero 3. runkosarjan otteluiden tehdyt maalit 4. Keskinäisten otteluiden pisteet 5. Keskinäisten otteluiden maaliero 6. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit 7. runkosarjan rangaistusminuutit 8. Arpa

Lopputurnauksessa pelataan kaksi liigakierrosta. Runkosarjan voittaja pelaa ensimmäisen päivän peräkkäiset pelit. Runkosarjan toiseksi sijoittunut pelaa peräkkäiset pelit toisena päivänä. Runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut joukkue pelaa molempina päivinä peräkkäiset pelit.

Voittaja määräytyy seuraavasti: 1. Pisteet 2. Otteluiden maaliero 3. Otteluiden tehdyt maalit. 4. Keskinäisten otteluiden pisteet 5. Keskinäisten otteluiden maaliero 6. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit 7. Rangaistusminuutit 8. Arpa.

12. Turnaus jury

a) Kuhunkin turnaukseen on asetettava jury, joka tarkistaa pelaajien edustuskelpoisuudet ja ratkaisee turnausta koskevat kiistat riitaosapuolia kuultuaan.

b) Juryn kokoonpano on:

turnauksen järjestäjän edustaja

vastaava tuomari (toimii juryn puheenjohtajana)

pelaajien edustaja (vierailevista joukkueista 1 pelaaja)

c) Protestimaksu on 50€, joka tulee suorittaa protestia jätettäessä käteisellä. Protestimaksu palautetaan joukkueelle, jos protesti hyväksytään. Muussa tapauksessa maksu siirtyy jaoston kautta parajääkiekkotoiminnan kehittämiseen.

d) Juryn tulee toimittaa tarvittaessa kirjallinen raportti parajääkiekon lajijaostolle.

13. Tuomarit ja toimitsijat turnauksissa

Tuomareina liigassa käytetään jääkiekkotuomareita. Jokainen turnausjärjestäjä hankkii turnaukseen tarvittavat toimitsijat. Suomen Paralympiakomitea ry vastaa tuomareiden ottelu-, matka-, majoitus- ja ruokailukuluista liigan sarjaturnauksen osalta.

14. Erimielisyydet

a) Ylintä päätösvaltaa tässä sarjajärjestelmässä käyttää Paralympiakomitea.

b) Se nimeää parajääkiekkojaoston, jonka tehtävänä on ratkaista sarjasäännöistä syntyneet tulkintakiistat, tai menettelyt, joita ei ole määritelty kansainvälisissä parajääkiekon-säännöissä. Parajääkiekkojaosto myöntää turnausten järjestämisoikeudet seuroille.

c) Sarjaan ilmoittautuneen joukkueen kaikki toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat noudattamaan Paralympiakomitean kurinpitosääntöjä sekä antidoping- ja eettisen toiminnan ohjelmaa, Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen (SUEK) antidopingsääntöjä sekä reilun pelin sääntöjä.

Paralympiakomitean säännöstöt osoitteesta www.paralympia.fi

SUEK.n säännöstöt osoitteesta www.suek.fi .

15. Turnauspöytäkirjojen toimittaminen ja tiedottaminen

Ottelupöytäkirjoissa tulee aina käydä ilmi otteluissa pelanneiden pelaajien nimet ja pelinumerot. Otteluiden tulokset julkaistaan @paraleijonat-sivustolla, paraleijonat.fi ja  gameresultsonline.com sivustolla.

SM-turnauksen järjestäjän on toimitettava ottelutulokset eräpisteineen sähköpostitse välittömästi turnausten päätyttyä STT:lle, Ylen teksti-tv:lle, Suomen Paralympiakomitea ry:lle: lauri.jaakkola@paralympia.fi 

 

STT-Lehtikuva                                                      TEKSTI-TV

toimitus@stt-lehtikuva.fi                                 yle.urheilu@yle.fi

puh. (09) 6958 1263                                          puh. (09) 1480 4597 ja (09) 1480 4599

 

Suomen Paralympiakomitea ry

Lauri Jaakkola , tiedottaja                               Markku Hirvelä

lauri.jaakkola@paralympia.fi                           markku.hirvela@elisanet.fi

 

16. Sääntöjen voimassaolo

Näiden sääntöjen vahvistamisesta ja niihin tehtävistä muutoksista sekä muista sarjoihin liittyvistä näissä sarjamääräyksissä mainitsematta olevista asioista päättää Suomen Paralympiakomitea ry:n parajääkiekon lajijaosto, joka on oikeutettu antamaan sääntöjen soveltamiseen tarvittavat määräykset.

Suomen Paralympiakomitea

Liite 1 Sarjaohjelma ja säännöt 2023-2024

Sarjaohjelma ja säännöt

Sarjan rakenne/turnaukset:
Runkosarjan turnaukset pelataan kolmella joukkueella yhden päivän aikana ja lopputurnaus 2 kierrosta kahden päivän aikana.

Turnaukset pelataan seuraavasti:
Laukaa 03.12.2023, osallistuvat joukkueet: Sisu, Kiekko-Nikkarit, TPS

1.Sisu – Kiekko-Nikkarit
2.Kiekko-Nikkarit – TPS
3.TPS – Sisu

Riihimäki 16.12.2023, osallistuvat joukkueet: Kiekko-Nikkarit, TPS, Sisu

4.Kiekko-Nikkarit – TPS
5.TPS – Sisu
6.Sisu – Kiekko-Nikkarit

Turku 00.3.2024, osallistuvat joukkueet: TPS, Sisu, Kiekko-Nikkarit

7.TPS – Sisu
8.Sisu – Kiekko-Nikkarit
9.Kiekko-Nikkarit – TPS

Vierumäki 20.-21.4.2024, osallistuvat joukkueet: Sisu, Kiekko-Nikkarit, TPS,

  1. Runkosarjan 2. – 3.
  2. Runkosarjan 3. – 1.
  3. Runkosarjan 1. – 2.
  4. Runkosarjan 3. – 1.
  5. Runkosarjan 2. – 3.
  6. Runkosarjan 1. – 2.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Yhtenä päivänä pelattavassa turnauksessa tulee kaksi peliä per joukkue. Jääaika 1h20min/peli.

Peliaika 2*15 minuuttia. Voitetusta ottelusta 3p, tasapelistä 1p, häviöstä 0p.

Runkosarjan sijoitukset määräytyvät kolmenkertaisen sarjan jälkeen. Sijoitukset määräytyvät seuraavasti: 1. Pisteet 2. Runkosarjan otteluiden maaliero 3. Runkosarjan otteluiden tehdyt maalit 4. Keskinäisten otteluiden pisteet 5. Keskinäisten otteluiden maaliero 6. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit 7. Runkosarjan rangaistusminuutit 8. Arpa

Lopputurnauksessa pelataan kaksi liigakierrosta. Runkosarjan voittaja pelaa ensimmäisen päivän peräkkäiset pelit. Runkosarjan toiseksi sijoittunut pelaa peräkkäiset pelit toisena päivänä. Runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut joukkue pelaa molempina päivinä peräkkäiset pelit.

Voittaja määräytyy seuraavasti: 1. Pisteet 2. Otteluiden maaliero 3. Otteluiden tehdyt maalit. 4. Keskinäisten otteluiden pisteet 5. Keskinäisten otteluiden maaliero 6. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit 7. Rangaistusminuutit 8. Arpa.