Suomen Paralympiakomitea

PARAJÄÄKIEKON SARJASÄÄNNÖT SM-LIIGA

KAUSI 2021-2022

Nämä sarjasäännöt ovat voimassa kaudella 2021–2022 Suomessa pelattavassa  Suomen Mestaruussarjassa. Säännöt on vahvistettu Suomen Paralympiakomitea ry:n parajääkiekon lajijaostossa. Sarjasääntöjen tarkoituksena on mahdollistaa laadukas ja monipuolinen parajääkiekon sarjatoiminta.

Lisätiedot: Parajääkiekon lajivastaava Petri Räbinä, petri.rabina@paralympia.fi

SARJASÄÄNNÖT

 1. Pelivuosi

          Pelivuosi alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.7.2022. Se jakaantuu syys- ja kevätkausiin, joiden aikana pelataan kaikki sarjaturnaukset.

 1. Sarjajoukkueet
 2. a) SM-sarjaan tulee ilmoittautua vähintään neljä (4) joukkuetta.
 3. b) Sarjaan ilmoittautuvan seuran pitää olla Paralympiakomitean jäsen.

 

 1. Joukkueiden kokoonpanot
 2. a) Joukkueen jäseniä ovat joukkueenjohtaja(t), valmentaja(t), huoltaja(t) ja pelaajat.
 3. b) Joukkueet SM-sarjassa voivat olla mies-, nais- tai sekajoukkueita. Myös luokittelemattomat pelaajat hyväksytään sarjaan. Kaikkia pelaajia koskee samat säännöt riippumatta siitä onko luokitteluun oikeuttava vamma tai ei. Joukkueiden pelaajamäärää ei ole rajoitettu.
 4. c) SM-sarjan joukkueeseen hyväksytään pelaajia, jotka joukkueet nimeävät pelaajikseen.
 5. d) Sarjaan ilmoittautuneen joukkueen on myös nimettävä joukkueelle valmentaja. Valmentajana voi toimia myös joukkueen pelaaja.

 

 1. Ilmoittautuminen
 2. a) Sarjaan ilmoittautuneet joukkueet sitoutuvat ilmoittautuessaan osallistumaan 3 sarjaturnauksen + Sisu cup:iin kauden aikana. Ilmoittautuminen sarjaan tulee tehdä toukokuun 15. päivään mennessä.
 3. b) Joukkueen yhteyshenkilön tulee lähettää täydellinen lista joukkueeseen kuuluvista henkilöistä elokuun 15pv. mennessä (nimi, syntymäaika, pelinumero)
 4. c) Jos joukkue jää pois yhdestä ottelusta, ottelun tulokseksi julistetaan 5-0.
 5. d) Sarjoihin ilmoittautuneista pidetään joukkue- ja jäsenluetteloa.
 1. Pelaajasiirrot ja uudet pelaajat
 2. a) Joukkueen pelaajan edustusoikeus on siinä joukkueessa, johon hänet on luetteloitu ennen sarjakauden alkua. Listalle voi lisätä uusia pelaajia kauden aikana, mutta listalta ei voi poistaa sinne kauden alussa nimettyjä pelaajia. Seurasiirto on mahdollinen SM-sarjaa pelaavien seurojen yhteisestä sopimuksesta. Siirtoa pitää hakea sarjavastaavilta(Härkälä, Räbinä) vähintään viikkoa ennen turnausta.
 3. b) Joukkue voi käyttää turnauksessa sarjaan ilmoittamatonta pelaajaa, esim. uusi pelaaja. Tästä tulee ilmoittaa sarjavastaavalle sähköpostilla vähintään (1) viikko ennen turnausta, jossa pelaajaa käytetään. Pelaaja voi käydä yhdessa turnauksessa ja sen jälkeen hänet on kirjattava joukkueen pelaajaksi, mikäli hän haluaa jatkaa pelaamista.
 1. c) Turnauskohtainen pelaajasiirto on mahdollinen, jos joukkueelta puuttuu pelaajia. Siirrosta päättää turnauksen jury.

 

 1. Pelaajakohtainen pelipassi
 2. a) Jokaisen sarjassa pelaavan pelaajan on ennen pelivuoden alkua maksettava pelaajakohtainen pelipassimaksu. Kauden 2021-2022 pelipassin hinta on 30€ ja kertapelipassi 10€/ turnaus. Kertapelipassin voi ostaa vain yhden kerran.

Vakuutus on vapaaehtoinen, Paralympiakomitean kautta saa ostettua vakuutuksen, joka maksaa 90€/kausi. Lisätietoja vakuutuksesta jaoston sihteeriltä.

 1. b) Kun uusi pelaaja nimetään joukkueeseen vasta kauden aikana, on pelipassi hankittava ennen turnausta, johon pelaaja osallistuu ensimmäisen kerran. Kuitti suoritetusta maksusta on pyydettäessä esitettävä turnausjohtajalle ennen ensimmäistä ottelua.
 2. c) Jos pelipassia ei ole maksettu, pelaajalla ei ole pelioikeutta turnauksessa. Epäselvissä tapauksissa pelaajalla on näyttövelvollisuus (kuitti) maksun suorittamisesta.

          (Suomen Paralympiakomitea ry ei vastaa SM-sarjaan osallistuvien pelaajien ja muiden henkilöiden kuluista eikä vakuuttamisesta. Suomen Paralympiakomitea ry suosittelee, että jokainen pelaaja hankkisi tapaturmavakuutuksen, joka kattaisi SM-sarjaturnauksissa tapahtuneet mahdolliset tapaturmat.)

          7.  Joukkueiden turnausmaksut 

          Joukkueiden turnausmaksut on 100€/ turnaus.  Turnausmaksu on maksettava turnausjärjestäjän ilmoittamalle tilille 2 viikkoa ennen turnausta. Turnausmaksu on kaksinkertainen, jos maksua ei ole maksettu ajoissa.

 

8 Turnauksen järjestäminen

 1. SM-sarjassa järjestetään 5 turnausta
 2. b) Sarjaan osallistuvat seurat järjestävät turnaukset ja osallistuvat jäämaksuihin turnausmaksulla.
 3. c) Pelijärjestelmä turnauksissa: liite, jossa voittanut joukkue saa 3 pistettä, tasapelissä 1 pistettä ja hävinnyt 0 pistettä.
 4. d) Ottelut pelataan kansainvälisten parajääkiekkosääntöjen mukaisesti. Kuitenkin peliaika on 2*15 min ja pelaajien luokittelua ei vaadita.
 5. e) Turnauksien ajankohdat ja vastuut:     

            23.10.2021 Tikkakoski, osallistuvat joukkueet: Sisu, TPS, KKP
            19.12.2021 Riihimäki, osallistuvat joukkueet: Kiekko-Nikkarit, TPS, KKP
            29.-30.1.2022 Sisu Cup, osallistuvat joukkueet: Sisu, Kiekko-Nikkarit, TPS, KKP
            19.2.2022 Turku, osallistuvat joukkueet: TPS, Sisu, Kiekko-Nikkarit
            TBA Oulu, osallistuvat joukkueet: KKP, Sisu, Kiekko-Nikkarit

 1. f) Turnausjärjestäjän tulee lähettää omasta turnauksesta tiedote oman paikkakuntansa tiedotusvälineille mm. paikallislehdet jne. , sekä Paralympiakomitean tiedottajille. Näin saadaan lajille lisää näkyvyyttä omalla alueella ja sitä kautta voi mahdollisesti tulla myös uusia pelaajia.
 2. h) Järjestävä seura vastaa tuomareitten hankinnasta turnaukseen yhdessä Paralympiakomitean kanssa.

 1. Turnauksesta ilmoittaminen

          Turnauksen järjestäjä lähettää turnauskutsun osallistuville joukkueille viimeistään kuukautta ennen turnausta. Ottelukutsussa on mainittava ottelupaikka ja otteluohjelma aikatauluineen sekä tarvittava opastus pelipaikalle.

 1. Ottelujärjestys turnauksissa

          Noudatetaan etukäteen tehtyä turnausohjelmaa. Otteluohjelmaa laadittaessa pyritään siihen, että kotijoukkue aloittaa turnauksen. Otteluohjelma koko kaudelle julkaistaan ennen kauden alkua.

 

 1. Joukkueiden paremmuusjärjestys

       Mestari ratkeaa kolminkertaisen sarjan jälkeen. Sijoitukset määräytyvät seuraavasti: 1. Pisteet 2. Lohkon otteluiden maaliero 3. Lohkon otteluiden tehdyt maalit 4. Keskinäisten otteluiden pisteet 5. Keskinäisten otteluiden maaliero 6. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit 7. lohkon rangaistusminuutit 8. Arpa

 

 1. Turnaus jury
  a) Kuhunkin turnaukseen on asetettava jury, joka tarkistaa pelaajien edustuskelpoisuudet ja ratkaisee turnausta koskevat kiistat riitaosapuolia kuultuaan.
  b) Juryn kokoonpano on:
  turnauksen järjestäjän edustaja
  vastaava tuomari (toimii juryn puheenjohtajana)
  pelaajien edustaja (vierailevista joukkueista 1 pelaaja)
  c) Protestimaksu on 50€, joka tulee suorittaa protestia jätettäessä käteisellä. Protestimaksu palautetaan joukkueelle, jos protesti hyväksytään. Muussa tapauksessa maksu siirtyy jaoston kautta parajääkiekkotoiminnan kehittämiseen.
  d) Juryn tulee toimittaa tarvittaessa kirjallinen raportti parajääkiekon lajijaostolle.
 1. Tuomarit ja toimitsijat turnauksissa

          Tuomareina SM-sarjassa käytetään jääkiekkotuomareita. Jokainen turnausjärjestäjä hankkii turnaukseen tarvittavat toimitsijat.

          Suomen Paralympiakomitea ry vastaa tuomareiden ottelu-, matka-, majoitus- ja ruokailukuluista SM-sarjaturnauksen osalta.

 1. Erimielisyydet
  a) Ylintä päätösvaltaa tässä sarjajärjestelmässä käyttää Paralympiakomitea.
  b) Se nimeää parajääkiekkojaoston, jonka tehtävänä on ratkaista sarjasäännöistä syntyneet tulkintakiistat, tai menettelyt, joita ei ole määritelty kansainvälisissä parajääkiekon-säännöissä. Parajääkiekkojaosto myöntää turnausten järjestämisoikeudet seuroille.
  c) Sarjaan ilmoittautuneen joukkueen kaikki toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat noudattamaan Paralympiakomitean kurinpitosääntöjä sekä antidoping- ja eettisen toiminnan ohjelmaa, Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen (SUEK) antidopingsääntöjä sekä reilun pelin sääntöjä.
 2. Turnauspöytäkirjojen toimittaminen ja tiedottaminen

          Sarjaturnauksen jälkeen turnausjärjestäjän tulee toimittaa kaikki turnauksen ottelupöytäkirjat kahden (2) päivän kuluessa turnauksen päättymisestä lajipäällikölle. Ottelupöytäkirjoissa tulee aina käydä ilmi otteluissa pelanneiden pelaajien nimet ja pelinumerot. Otteluiden tulokset julkaistaan @paraleijonat-sivustolla ja paraleijonat.fi

          SM-turnauksen järjestäjän on toimitettava ottelutulokset eräpisteineen sähköpostitse välittömästi turnausten päätyttyä STT:lle, Ylen teksti-tv:lle, Suomen Paralympiakomitea ry:lle:

lauri.jaakkola@paralympia.fi  sekä lajipäällikölle.

 

STT-Lehtikuva                                                               TEKSTI-TV
toimitus@stt-lehtikuva.fi                                              yle.urheilu@yle.fi
puh. (09) 6958 1263                                                     puh. (09) 1480 4597 ja (09) 1480 4599

 VAU ry

Lauri Jaakkola , tiedottaja                                   Markku Hirvelä
lauri.jaakkola@paralympia.fi                                markku.hirvela@elisanet.fi

 1. Sääntöjen voimassaolo

          Näiden sääntöjen vahvistamisesta ja niihin tehtävistä muutoksista sekä muista sarjoihin liittyvistä näissä sarjamääräyksissä mainitsematta olevista asioista päättää Suomen Paralympiakomitea ry:n parajääkiekon lajijaosto, joka on oikeutettu antamaan sääntöjen soveltamiseen tarvittavat määräykset.

Suomen Paralympiakomitea

Liite 1 Sarjaohjelma ja säännöt

Sarjan rakenne/turnaukset: Sisu Cupissa pelataan perinteiseen tapaan kahtena päivänä ja siellä mukana kaikki joukkueet. Muut turnaukset pelataan kolmella joukkueella. Turnaukset pelataan seuraavasti: Tikkakoski 23.10.2021, osallistuvat joukkueet: Sisu, TPS, KKP
 1. Sisu – KKP
 2. KKP – TPS
 3. TPS – Sisu
Riihimäki 19.12.2021osallistuvat joukkueet: Kiekko-Nikkarit, TPS, KKP
 1. Kiekko-Nikkarit – TPS
 2. TPS – KKP
 3. KKP – Kiekko-Nikkarit
Sisu Cup 29.-30.1.2022, osallistuvat joukkueet: Sisu, Kiekko-Nikkarit, TPS, KKP
 1. Sisu – KKP
 2. Kiekko-Nikkarit – TPS
 3. Sisu – Kiekko-Nikkarit
 4. TPS – KKP
 5. KKP – Kiekko-Nikkarit
 6. TPS – Sisu
Turku 19.2.2022, osallistuvat joukkueet: TPS, Sisu, Kiekko-Nikkarit
 1. TPS – Kiekko-Nikkarit
 2. Kiekko-Nikkarit – Sisu
 3. Sisu – TPS
Oulu TBA PP.KK.VV , osallistuvat joukkueet: KKP, Sisu, Kiekko-Nikkarit
 1. KKP – Sisu
 2. Sisu – Kiekko-Nikkarit
 3. Kiekko-Nikkarit – KKP
Yhtenä päivänä pelattavassa turnauksessa tulee kaksi peliä per joukkue. Jääaika 4-4½ tuntia.   Peliaika 2*15 minuuttia. Voitetusta ottelusta 3p, tasapelistä 1p. Mestari ratkeaa kolminkertaisen sarjan jälkeen. Sijoitukset määräytyvät seuraavasti: 1. Pisteet 2. Lohkon otteluiden maaliero 3. Lohkon otteluiden tehdyt maalit 4. Keskinäisten otteluiden pisteet 5. Keskinäisten otteluiden maaliero 6. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit 7. lohkon rangaistusminuutit 8. Arpa